Valgkomiteens leder på byen med Giske:
HomeHome > Blog > Valgkomiteens leder på byen med Giske:

Valgkomiteens leder på byen med Giske:

Jul 30, 2023

Valgkomiteen skal i ettermiddag ha et ekstraordinært telefonmøtet i forbindelse med en ny bekymringsmelding om Trond Giske.

PÅ BYEN: Jorodd Asphjell (Trøndelag Ap) forteller om turen til Bar Vulkan sammen med Trond Giske lørdag kveld.

Artikkelen er flere år gammel.

Lederen av Arbeiderpartiets valgkomité i Trøndelag, Jorodd Asphjell, fortalte tidligere i dag at han var i et møte med valgkomiteen på telefon fra Brussel.

Det ble kalt inn til hastemøte i forbindelse en video som viser at Giske står tett inntil en ung kvinne på dansegulvet, med hendene rundt henne.

Det er blitt spekulert i at valgkomiteen har besluttet å droppe å innstille Giske til arbeidsutvalget, men Asphjell tilbakeviser dette overfor NRK. Han skal ha et nytt telefonmøte med valgkomiteen i ettermiddag.

FILMET: Trond Giske ble forrige helg filmet mens han danset med en kvinne på byen i Oslo. Som følge av dette ble det sendt inn en bekymringsmelding til Arbeiderpartiet.

Asphjell landet midt på dagen i dag på Gardermoen, hvor han svarte på spørsmål om Giske-saken.

– Det er ingen konklusjon gitt på forhånd. Jeg har hatt mange gode samtaler med Trond, sier Asphjell.

Han forteller at han var sammen med Giske på Bar Vulkan i helga.

– Vi var ute og tok to glass øl sammen, vi satt på Smelteverket og gikk innom Vulkan. Vi sto i baren og snakket sammen, og jeg kan bekrefte at det var mange som ønsket at å ta bilder med Trond. Veldig mange. Jeg sa til Trond at jeg ikke hadde orket å bli maset på så mye. Trond, som er en hyggelig herremann, lot seg bli tatt bilder med. Jeg sa er det smart å gjøre det?

Asphjell forteller at han ikke gjenkjenner den videoen fra den tida han var sammen med Giske på Vulkan.

– De selfiene jeg så var bare positive selfiebilder, med hyggelige jenter og gutter.

– Var det klokt av han å la seg avbilde på den måten?

– Nei, jeg ser jo Trond kommenterer det selv i dag også, at han kanskje ikke skulle gjort det.

HELE INTERVJUET: Se hele intervjuet med Jorodd Asphjell, lederen for valgkomiteen i Trøndelag Ap.

Videoen var ikke noe som ble diskuterte på onsdagen under valgkomiteens siste møte, sier valgkomitémedlem Trine Reitan.

– Trøndelag Ap skal ha årsmøte neste helg. Hvordan vil disse nye opplysningene påvirke årsmøtet?

– Selv om det kanskje er en fillesak, så vekker det jo ikke noen tillit. Kanskje har han ikke lært noe? Siden han klarer å sette seg i en slik posisjon at det er mulig å lage en «drittpakke» da, sier Reitan.

– Vil dette få noen direkte konsekvenser for Giske?

– Jeg tror i hvert fall at det er en sterk motstand som reises, sier Reitan.

Leder i Steinkjer Ap, Grete Bækken Mollan, mener Giske ikke bør få viktige tillitsverv nå.

– Jeg mener fremdeles det er for tidlig at Trond Giske får sentrale roller, sier Mollan.

VG meldte torsdag kveld at Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng hadde mottatt en bekymringsmelding om Trond Giskes oppførsel overfor den unge kvinnen da de danset på utestedet Bar Vulkan på Grünerløkka i Oslo i 02-tiden natt til søndag.

Torsdag var NRK i kontakt med kvinnen på videoen.

– Videoen ser verre ut enn det var. Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med han, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit, og han gikk vel fra utestedet før vi gjorde, sa hun til NRK i går.

I et innlegg på Facebook tidlig fredag morgen går Giske for første gang ut med sin versjon av det som skjedde.

Han skriver blant annet:

«VGs sak tegner det stikk motsatte bildet av hva som var virkeligheten. Ikke var det noen person som hadde opplevd å bli behandlet ugreit. Videoen viste heller ikke dette. Jeg respekterer at det kan være ulike meninger om jeg bør bli valgt til verv. Men selv i det store trykket som er mot meg akkurat nå, må det gå noen presseetiske grenser. Ved å framstille saken på en helt annen måte enn det var dekning for, har VG overtrådt de presseetiske grensene, og bør beklage saken.»

Det var nestlederen i Fagforbundet Sykehus og Helse, Knut Sandli, som sendte bekymringsmeldingen etter å ha sett videoen.

– Jeg syns det var veldig ugreit. Trond Giske er tillitsvalgt, og det bør han være på heltid. Det er han tydeligvis ikke, sa Sandli til NRK torsdag.

Bekymringsmeldingen ble ikke sendt på vegne av kvinnene, og Sandli innhentet ikke deres samtykke på forhånd. Sandli forteller at han ble varslet av en annet tillitsvalgt, og dermed sendte en e-post til Arbeiderpartiet.

Den omdiskuterte videoen viser at Trond Giske står tett inntil en ung kvinne på dansegulvet, med hendene rundt henne.

I tillegg til valgkomiteen har også lederen i Trøndelag AUF, Håkon Einarsve, kalt inn til ekstraordinært fylkesstyremøte fredag, skriver Trønder-Avisa.

Einarsve sier til NRK at han har innkalt til ekstraordinært fylkesmøte i morgen kveld.

– Det er fordi jeg mener dette er en sak vi må diskutere. Jeg kommer til å komme med en uttalelse når fylkesstyret har konkludert, sier Håkon Einarsve.

FIKK SMS: Jorodd Asphjell forteller om meldingen han fikk under det avgjørende møtet i valgkomiteen i Trøndelag Ap onsdag, der Trond Giskes verv var tema.

Trond Giske skriver på Facebook fredag morgen at det var et «konstant trykk om å ta selfier og bilder rundt han hele kvelden».

«Normalt ville det vært helt uproblematisk. Men med det bakteppet som er akkurat nå, burde jeg ikke sagt ja til det. Det hadde vært lureste å ikke være der i det hele tatt,» skriver han.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Trond Giske fredag morgen, men torsdag kveld sa han:

– Det kvinnene sier stemmer med min oppfatning, og både familien min og jeg er veldig takknemlig for at de har valgt å si så tydelig ifra. Jeg håper dette fører til en diskusjon om denne typen journalistikk.

VGs sjefredaktør Gard Steiro mener sakens kjerne er bekymringsmeldingen.

– Fagforeningsleder Knut Sandli fikk tilgang til videoen fra en tillitsvalgt i sin organisasjon. Han reagerte med å skrive et brev til Arbeiderpartiets ledelse. Samtidig spredde videoen seg på nettet og i det politiske miljøet. VG vurderte at bekymringsmeldingen kombinert med Sandlis begrunnelse for å sende den, hadde offentlig interesse når det akkurat nå pågår en debatt om tilliten til den tidligere nestlederen. Sandli reagerte på Giskes dømmekraft gitt tidligere hendelser, skriver Steiro i VG.

FORSVARER PUBLISERING: VG-redaktør Gard Steiro mener bekymringsmeldingen er sakens kjerne, og forsvarer avisens publisering av saken om videoen.

Han presiserer at VG fikk verifisert at videoen var autentisk og spilt inn natt til søndag på en bar i Oslo.

– Vi kontaktet kvinnen som var på videoen og hadde en dialog med henne. Det eneste hun kunne siteres på er gjengitt i artikkelen: «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra». VG har ikke forsøkt å fremstille situasjonen i baren annerledes enn det kvinnen ga uttrykk for. Vårt inntrykk etter samtalene med henne, var at kvelden var hyggelig, men på et tidspunkt syntes hun situasjonen ble noe ubehagelig. VG har ikke karakterisert det som skjer på videoen, men nøkternt beskrevet det den viser. Giske bidro ikke med sin versjon overfor VG.

Det er blitt spekulert i at valgkomiteen har besluttet å droppe å innstille Giske til arbeidsutvalget, men Asphjell tilbakeviser dette overfor NRK. Han skal ha et nytt telefonmøte med valgkomiteen i ettermiddag.– Jeg mener fremdeles det er for tidlig at Trond Giske får sentrale roller, sier Mollan.– Videoen ser verre ut enn det var. Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med han, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit, og han gikk vel fra utestedet før vi gjorde, sa hun til NRK i går.Les hele innlegget her Bekymringsmeldingen ble ikke sendt på vegne av kvinnene, og Sandli innhentet ikke deres samtykke på forhånd. Sandli forteller at han ble varslet av en annet tillitsvalgt, og dermed sendte en e-post til Arbeiderpartiet.Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Trond Giske fredag morgen, men torsdag kveld sa han: VGs sjefredaktør Gard Steiro mener sakens kjerne er bekymringsmeldingen.