62 norske barn sendt til utlandet mot sin vilje
HomeHome > Blog > 62 norske barn sendt til utlandet mot sin vilje

62 norske barn sendt til utlandet mot sin vilje

Jul 28, 2023

Over 100 personer bosatt i Norge ble i fjor rapportert inn som etterlatt i utlandet mot sin vilje. Blant dem var 62 barn som utsettes for sosial kontroll, vold, trusler og tvangsekteskap, viser ferske tall som legges fram fredag.

Flere norske ungdommer har fortalt NRK at de ble sendt til koranskoler i utlandet mot sin vilje. Dette bildet er en illustrasjon basert på fortellinga til "Noor" fra Oslo som sier hun ble innesperret og slått på en skole i Somalia.

Artikkelen er flere år gammel.

De to siste to årene har antallet henvendelser nesten doblet seg, viser rapporten fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

ÅR

ANTALL

2017

107 (62 barn)

2016

79

2015

59

Kilde:

Barne-ungdoms- og familiedirektoratet

– De forteller om at de ikke har mobiler eller internett tilgjengelig, og at de blir forlovet bort eller giftet bort, sier Layal Ayoub i organisasjonen NOK.

Hun arbeider mot sosial kontroll, og er i kontakt med unge som har opplevd å bli sendt ut, eller som står i fare for å bli det.

Ayoub forteller at enkelte foreldrene er redde for at barna skal få seg norske kjærester.

– De vil blant annet ikke at jenter skal miste jomfrudommen, og skal velge å gifte seg med en som ikke er fra deres eget hjemland. Jentene blir dessverre stemplet i miljøet som horer, sier Ayoub.

Hun er bekymret, men ikke overrasket over økningen i antall henvendelser om hjelp fra norske myndigheter. Ayoub vil ha klare regler fra politikerne og temaet som pensum på skolen:

– Dette er noe politikerne må rydde opp i. Vi må ha klare regler og få sosial kontroll som tema inn i skolesystemet som obligatorisk fag. Om du ikke er utsatt selv, så kjenner du 100 prosent sikkert noen som er det.

I fjor ble det rapportert inn 107 personer som ufrivillig oppholdt seg i utlandet, blant dem 62 barn. Det er en økning fra året før og nær en dobling de siste to årene.

De fleste ofrene er i Pakistan, Irak, Somalia, Afghanistan og Syria. De utsettes for sosial kontroll, tvangsekteskap, trusler og vold.

Direktør Mari Trommald i Barne- ungdoms og familiedirektoratet, sier det er vanskelig å hjelpe når de først er utenfor Norges grenser:

– Man vil jo prøve å hjelpe disse barna og få hjelp fra utenlandsstasjonene for at de skal komme hjem.

– Det viktigste budskapet vårt er at man må være klar over at det er vanskelig å hjelpe etterlatte barn i utlandet, og det aller viktigste er å avverge at barna kommer i denne situasjonen, sier Trommald.

– Det er galt av foreldrene, og det er alvorlig for ungdommen, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) til NRK.

– Både jenter og gutter med innvandrerbakgrunn skal ha den samme friheten som alle andre til å bestemme over sitt eget liv og egen framtid.

Ifølge Sanner utreder regjeringen muligheten til å ta passet fra barn i fare, for å hindre at de sendes ut av landet.

– Vi må styrke innsatsen både forebyggende, gjennom foreldreveiledning, og ved å sørge for at barna får bedre oppfølgning og hjelp. Vi må også stanse utsending av barn. Det kan vi gjøre ved å ta fra dem passet for eksempel, sier Sanner.

ÅRANTALLKildeAyoub forteller at enkelte foreldrene er redde for at barna skal få seg norske kjærester.Les: De fleste ofrene er i Pakistan, Irak, Somalia, Afghanistan og Syria. De utsettes for sosial kontroll, tvangsekteskap, trusler og vold.– Det viktigste budskapet vårt er at man må være klar over at det er vanskelig å hjelpe etterlatte barn i utlandet, og det aller viktigste er å avverge at barna kommer i denne situasjonen, sier Trommald.– Både jenter og gutter med innvandrerbakgrunn skal ha den samme friheten som alle andre til å bestemme over sitt eget liv og egen framtid.