Seks år i regjering: Her er Frps seks største skandaler og seire
HomeHome > Blog > Seks år i regjering: Her er Frps seks største skandaler og seire

Seks år i regjering: Her er Frps seks største skandaler og seire

Jul 27, 2023

Seks år og seks måneder i regjering. Det var det Siv Jensens Frp fikk ved kongens bord.

Og for noen år det har vært. En rekke politikere fra Fremskrittspartiet har disse årene stått i både stormer og skandaler.

La oss mimre litt.

Som justisminister høstet Anundsen sterk kritikk fra opposisjonen for håndteringen av flere saker, blant annet utsendelsen av såkalte asylbarn som har bodd lenge i Norge. Bergens Tidende avslørte at beskjeden om oppmykningen av utsending av asylbarna aldri nådde fram til politiet. Regjeringens støttepartier, KrF og Venstre, mente at han opptrådte i strid med samarbeidsavtalen fra 2013. Anundsen hevdet på sin side at det var politiet som hadde vært for ivrig og opptrådt i strid med instruksene.

Saken endte med en kontrollhøring i Stortinget våren 2015. Anundsen berget seg fra mistillit, men fikk krass kritikk fra flertallet i komiteen. Senere kunne Dagsavisen avsløre at Anundsen i møte med sentrumspartiene sa seg villig til å behandle sakene til utsendte asylbarn på ny, mot at partiene ikke rettet krass kritikk mot ham i kontrollsaken.

Samme halvår måtte justisminister Anundsen stå til ansvar for mangelfull oppfølging av sikkerhets- og beredskapstiltak. Anundsen gikk av som justisminister i desember 2016. Han tok heller ikke gjenvalg til Stortinget i 2017.

Artikkelen fortsetter under bildet

Justisminister Anders Anundsen (Frp). FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX

Den daværende justisministeren Anders Anundsen stilte smørblid opp til kontrollhøring. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix.

I januar 2018 ble det kjent at den profilerte Østfold-politikeren Ulf Leirstein i 2010 hadde sendt e-poster med pornografisk materiale til unge gutter i FpU. I tillegg skal han ha sendt tekstmeldinger til en kvinne der han foreslo at de to skulle ha trekantsex med en da 15 år gammel gutt.

Leirstein erkjente kort tid etter at han hadde gått over streken og trakk seg fra alle verv i partiet. Et år senere ble det kjent at et nytt varsel var sendt inn om Leirstein til partiets organisasjonsutvalg. Leirstein forlot da partiet, og er i dag på Stortinget som uavhengig.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Kritisk: Ulf Leirstein (Frp) er lite imponert over Sykehuset Østfold. – Det er noe råttent der, sier han. FOTO: HILDE UNOSEN

Ulf Leirstein er ikke lenger medlem av Frp. Han sitter i dag på Stortinget som uavhengig representant. Foto: Hilde Unosen.

«Arbeiderpartiet mener terroristers rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del.»

Denne Facebook-posten fra Sylvi Listhaug (Frp) fremprovoserte et mistillitsforslag fra Rødt mot den daværende justisministeren, som valgte å trekke seg som følge av saken.

Kim Arne Hammerstad, som har skrevet bok om politiske skandaler, mener:

«Listhaug-skandalen er på mange måter gullstandarden når det kommer til moderne politiske skandaler i Norge», målt i antall medieoppslag per dag, interessen i utenlandske medier, og i potensiell politisk sprengkraft.

Artikkelen fortsetter etter bildet

Sylvi Listhaug (Frp) på vei til pressekonferanse etter at hun har trukket som justisminister. (Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Sylvi Listhaug fra pressekonferansen hvor hun redegjorde for hvorfor hun gikk av. Senere gjorde hun comeback i regjeringen, først som eldre- og folkehelseminister og siden 18. desember som olje- og energiminister. Foto: NTB Scanpix.

Etter en kort periode med Per Sandberg som fungerende justisminister, ble Tor Mikkel Wara utnevnt i stillingen 4. april, men heller ikke han fikk en langvarig karriere som justisminister.

Wara måtte våren 2019 trekke seg som statsråd. Partiet ble rammet av nok en skandale.

Det hele startet natt til 6. desember 2018 da noen hadde tegnet et hakekors og skrevet ordet «rasisit» på huset og bilen til Wara. Senere var det flere branntilløp på eiendommen hans.

Waras egen samboer, Laila Anita Bertheussen (54), ble 14. mars siktet for å ha iscenesatt truslene mot statsråden. Den daværende justisministeren gikk ut i permisjon samme dag, og gikk senere av.

Artikkelen fortsetter etter bildet

6. desember: Natt til torsdag 6. desember ble ordene «rasist» og det feilstavede «rasisit» tagget på en bil og på huset til justisminister Tor Mikkel Wara. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix

Slik så det ut da Waras bolig ble tagget på i desember 2018. Foto: NTB Scanpix.

I august 2018 ble det kjent at fiskeriminister Per Sandberg hadde vært på ferie i Iran med sin norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes, uten å varsle Statsministerens kontor på forhånd.

Enda sterkere ble kritikken da det ble kjent at han hadde tatt med tjenestemobilen på turen, stikk i strid med regelverket, noe som førte til store spekulasjoner om iransk etterretning kunne ha hacket seg inn i den.

Tolv dager senere, 13. august, gikk Sandberg av som både fiskeriminister og nestleder i Frp.

Artikkelen fortsetter etter bildet

Per Sandberg er i hardt vær etter sin ferie i Iran. Innfelt: Fra Instagramkontoen til Bahareh Letnes. (NTB scanpix og Instagram)

Per Sanberg er i dag fortsatt sammen med sin kjæreste Bahareh Letnes. Foto: Montasje

Les også:Sandbergs samlede: Her er Pers 16 beste sitater noensinne

17. oktober 2018 avslørte Aftenposten at leder for Oslo Frp og stortingsrepresentant Mazyar Keshvari hadde levert fiktive og udokumenterte reiseregninger for 290.000 kroner, blant annet for turer der han beviselig hadde vært hjemme i Oslo.

Stortingets presidentskap anmeldte Keshvari, og i oktober i fjor ble han dømt for grovt bedrageri.

I tillegg ble Keshvari i fjor pågrepet og siktet for å ha framsatt grove trusler.

Artikkelen fortsetter etter bildet

Stortingsrepresentant Mazyar Keshvari er politianmeldt for juks med reiseregninger. (NTB scanpix)

Mazyar Keshvari har vært sykmeldt fra vervet som stortingsrepresentant siden oktober i fjor. Foto: NTB Scanpix.

Da Frp-leder Siv Jensen på en pressekonferanse mandag offentliggjorde at Frp går ut av regjering, benyttet hun også anledning til å trekke fram noen av partiets viktigste seire.

Den seieren som Jensen nok oftest trekker fram, er at Frp bidro til å avskaffe arveavgiften.

Finansministeren avskaffet avgiften allerede i statsbudsjettet for 2014.

Det er uklart om et eventuelt rødgrønt flertall etter 2021 vil gjeninnføre arveavgiften. Ap har ikke gått inn for det foreløpig.

Allerede i 2013 fikk Frp gjennomslag for en avkortingen av pensjon for gifte og samboende pensjonister.

Pensjonister som er gift eller samboere fikk økt sin grunnpensjon fra 2016, noe finansministeren er svært fornøyd med.

Jensen trakk også fram at det står færre i helsekø.

Antall ventende har gått ned 28 prosent siden den sittende regjeringen tok over i 2013. Tallgrunnlaget er omdiskutert, men færre pasienter venter på første kontakt med sykehus eller spesialist nå enn tidligere, skrev Faktisk.no i 2018.

Samferdselsminister Jon Georg Dale trekker fram det statlige veibyggingsselskapet Nye Veier som partiets viktigste seier på hans felt.

– Det er ingen tvil om at etableringen av Nye Veier har vært en suksesshistorie. Det er noe som står igjen etter oss, som aldri ville skjedd uten oss, sier Dale til Dagsavisen.

Fpu-leder Bjørn-Kristian Svendsrud trekker fra økt frikortgrense som en viktig seier for Frp under deres regjeringstid.

– Regjeringen har økt frikortgrensen med drøye 10 000 kroner, fra 40.000 til 55 000 kroner. En god nyhet for mange unge med lav inntekt.

I praksis kan alle få frikort, men ordningen benyttes som oftest av ungdommer, eller studenter med en liten biinntekt ved siden av studiestøtten.

Han trekker også fram at det med Frp i regjering har blitt kuttet 25 milliarder kroner i skatter og avgifter.

– Hvordan føles det å forlate regjering med tanke på alt dere har fått gjennom?

– Vi er først og fremst stolt over alt vi har vært med på. Nå skal vi se fremover og være et tydelig og samlet Frp, sier Svendsrud.

Les også:Sandbergs samlede: Her er Pers 16 beste sitater noensinne